Czarne jaja

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 12458
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Czarne jaja

Post autor: kasiawro » czwartek 09 kwie 2020, 14:38

Może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu zlotowego CZARNYCH JAJ, wiec podaję tutaj bo na wątku zlotowym nie każdy wie, że jest.
Ja zamierzam je zrobić - mam nadzieję, że wyjdą i zaskoczę siebie i innych :D .
Jaby ktoś miał jakieś pytania do nich to to forumowej Betty bo kilka razy je już robiła :silacz: .
Proporcje zlotowe:

30 jaj
mała butelka Maggi
10 torebek zwykłej czarnej herbaty
majonez
szczypiorek
sól
pieprz

Jaja ugotować normalnie. Obrać ze skorupek i ponownie zalać wodą z maggi. Wrzucić torebki herbaty, sól i pieprz do smaku. Ja gotowałam je w "zalewie" jakieś 30 minut, a potem sobie zostały na całą noc w tej zalewie i muszę powiedzieć, że dobrze się zabarwiły i nabrały smaku :piwko:
Po wyjęciu z zalewy, przekroić na pół. Położyć majonezu, ile ma się ochotę. Posypać szczypiorkiem i delektować się :marzyc:
Oczywiście 30 jaj jeszcze nie gotowałam, więc i inne składniki zmniejszałam proporcjonalnie :).


Betty obrane gtowałaś 30 min, i potem zostawiłaś na całą noc :mysl_1: ?



Awatar użytkownika
WOJAN OGARUSY
Posty: 168
Rejestracja: sobota 10 lis 2018, 22:51
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Iłża

Re: Czarne jaja

Post autor: WOJAN OGARUSY » niedziela 12 kwie 2020, 10:36

Zainspirowana zrobiłam wariację na temat :). Wszystko jak w przepisie, tylko nie obierałam, a wstępnie ugotowane przed włożeniem do czarnej zalewy obtłukłam. W zalewie zostały do rana. Wyszły tzw. "jaja stuletnie" - jak ocenili degustatorzy - lekko pikano-orzechowe w smaku, a już na pewno pięknie urozmaiciły wielkanocny stół.
Pokażcie "czarne". :prosze_1:

Wesołych Świąt!
Załączniki
stare jajo.jpeg
jaja "stuletnie" po polsku
stare jajo.jpeg (56.1 KiB) Przejrzano 771 razy
stare jaja chińskie.jpeg
chińskie jaja "stuletnie" po polsku
stare jaja chińskie.jpeg (82.96 KiB) Przejrzano 771 razy



Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11694
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Czarne jaja

Post autor: Ania W » niedziela 12 kwie 2020, 19:37

Takie marmurkowe :)



Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 12458
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Czarne jaja

Post autor: kasiawro » wtorek 14 kwie 2020, 09:10

Te stare jaja ładnie Wam wyszły.
Widzę, że nie tylko ja zmieniłam trochę przepis ;). Dodałam (mało miałam Maggi) sos sojowy. Następnym razem jak będę robić zamiast Maggi w płynie dodam zieloną - ciekawe czy też nabierą smaku :mysl_1: ? Smakowały i wyglądały inaczej. Moje wyszły mocno brązowe moczone herbacie w torebkach, może typowo czarne wyjdą jak zagotuję czarną sypaną herbatą -ona jest zdecydowanie mocniejsza. Posypałam szczypiorkiem i papryką słodką aby kolorowo było :) .
Załączniki
czarne jaja.jpg
IMG_5952.jpg
IMG_5952.jpg (293.45 KiB) Przejrzano 705 razy
IMG_5943.jpg
Faszerowane też debiut + Czarne



Awatar użytkownika
WOJAN OGARUSY
Posty: 168
Rejestracja: sobota 10 lis 2018, 22:51
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Iłża

Re: Czarne jaja

Post autor: WOJAN OGARUSY » środa 15 kwie 2020, 12:23

Super :) a może brąz od sosu sojowego ... ale wyglądają wspaniale!



Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 12458
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Czarne jaja

Post autor: kasiawro » środa 15 kwie 2020, 13:19

Brąz od sosu i herbaty. Ja jeszcze te jaja rekomenduję do żurku - smakują w nim też fajnie.



ODPOWIEDZ