Bigos

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Bigos

Post autor: kasiawro »

Mam chyba trochę nie fortunne pytanie, ale złobiłam bigos i wyszedł trochę za kwaśny, czy ja mogę dodać trochę cukru :mysl_1: ?
Albo może znacie jakieś inne rozwiązanie?
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Bigos

Post autor: weszynoska »

Dogotuj w osobnym garnku słodkiej kapusty i dodaj
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Bigos

Post autor: Wilga »

I ewentualnie dodaj słodkiej śliwki kalifornijskiej, jeśli ta słodka kapusta nie wystarczy.
Awatar użytkownika
Marta A
Posty: 1007
Rejestracja: czwartek 16 maja 2013, 22:54
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Suwalszczyzna

Re: Bigos

Post autor: Marta A »

Zrobiłabym tak jak węszynoska.
Jeśli dodajesz do swego bigosu jabłek, to może sok jabłkowy (nie kwaśny ;) ) by trochę złagodził smak...
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Bigos

Post autor: hania »

Albo słodkiej kapusty albo powidła śliwkowe.
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Bigos

Post autor: nulka »

ja gotuję pół na pół ,pół słodkiej pół kiszonej ,śliwki suszone tez daję i zawsze dobrego koniaku ,najlepszy "swojski" :D
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Bigos

Post autor: kasiawro »

No właśnie wychodzi na to, że ja preferuję tylko z kiszonej kapusty, dołożyliśmy marchewki ciut na masełku podduszonej oraz ciut miodu za radą kolegi Macieja, śliwki są, wino jest.
Teraz to Nulka mnie zdziwiła tym koniakiem, choć u nas brak takiego trunku bo my mało koniakowi jesteśmy ;).
Zawsze robiłam dobry bigos (ogarowicze niektórzy mogą potwierdzić) nie chwaląc się, bo ja mizerna kuchara jestem, a teraz posłuchałam Tomka i mam kwaśny.
Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3910
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Bigos

Post autor: SARABANDA »

Kiedyś dodawałam brandy do bigosu, od jakiegoś czasu metaxę, dla mnie bigos im bardziej kwaśny tym lepszy.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Bigos

Post autor: kasiawro »

SARABANDA pisze:Kiedyś dodawałam brandy do bigosu, od jakiegoś czasu metaxę, dla mnie bigos im bardziej kwaśny tym lepszy.
Metaxę mamy, ale też mało Metaxowi jesteśmy :jezyk: , ale wiem że są tacy co lubią ...
Kwaśny niby lepszy, też dostałam taką opinię rodzinną dziś, tylko do rodziny daleko a ja i Tomo mamy to jeść.
Chyba, że Sarabanda przybędzie na pomoc?
Awatar użytkownika
Marta A
Posty: 1007
Rejestracja: czwartek 16 maja 2013, 22:54
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Suwalszczyzna

Re: Bigos

Post autor: Marta A »

Ja robię też jak nulka, pół na pół z kiszonej i surowej, z dodatków to (oprócz odrobiny mięs - dziczyzny, kiełbasy jałowcowej i wołowiny, boczku, a czasem żeberek) to jabłka, marchewka, cebula, z przypraw m.in. ziarna jałowca, kminek, śliwki wędzone, wino czerwone, czasem sok jabłkowy, dla rozluźnienia konsystencji.
Obrazek
ODPOWIEDZ