Strona 1 z 1

Czarne jaja

: czwartek 09 kwie 2020, 14:38
autor: kasiawro
Może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu zlotowego CZARNYCH JAJ, wiec podaję tutaj bo na wątku zlotowym nie każdy wie, że jest.
Ja zamierzam je zrobić - mam nadzieję, że wyjdą i zaskoczę siebie i innych :D .
Jaby ktoś miał jakieś pytania do nich to to forumowej Betty bo kilka razy je już robiła :silacz: .
Proporcje zlotowe:

30 jaj
mała butelka Maggi
10 torebek zwykłej czarnej herbaty
majonez
szczypiorek
sól
pieprz

Jaja ugotować normalnie. Obrać ze skorupek i ponownie zalać wodą z maggi. Wrzucić torebki herbaty, sól i pieprz do smaku. Ja gotowałam je w "zalewie" jakieś 30 minut, a potem sobie zostały na całą noc w tej zalewie i muszę powiedzieć, że dobrze się zabarwiły i nabrały smaku :piwko:
Po wyjęciu z zalewy, przekroić na pół. Położyć majonezu, ile ma się ochotę. Posypać szczypiorkiem i delektować się :marzyc:
Oczywiście 30 jaj jeszcze nie gotowałam, więc i inne składniki zmniejszałam proporcjonalnie :).


Betty obrane gtowałaś 30 min, i potem zostawiłaś na całą noc :mysl_1: ?

Re: Czarne jaja

: niedziela 12 kwie 2020, 10:36
autor: WOJAN OGARUSY
Zainspirowana zrobiłam wariację na temat :). Wszystko jak w przepisie, tylko nie obierałam, a wstępnie ugotowane przed włożeniem do czarnej zalewy obtłukłam. W zalewie zostały do rana. Wyszły tzw. "jaja stuletnie" - jak ocenili degustatorzy - lekko pikano-orzechowe w smaku, a już na pewno pięknie urozmaiciły wielkanocny stół.
Pokażcie "czarne". :prosze_1:

Wesołych Świąt!

Re: Czarne jaja

: niedziela 12 kwie 2020, 19:37
autor: Ania W
Takie marmurkowe :)

Re: Czarne jaja

: wtorek 14 kwie 2020, 09:10
autor: kasiawro
Te stare jaja ładnie Wam wyszły.
Widzę, że nie tylko ja zmieniłam trochę przepis ;). Dodałam (mało miałam Maggi) sos sojowy. Następnym razem jak będę robić zamiast Maggi w płynie dodam zieloną - ciekawe czy też nabierą smaku :mysl_1: ? Smakowały i wyglądały inaczej. Moje wyszły mocno brązowe moczone herbacie w torebkach, może typowo czarne wyjdą jak zagotuję czarną sypaną herbatą -ona jest zdecydowanie mocniejsza. Posypałam szczypiorkiem i papryką słodką aby kolorowo było :) .

Re: Czarne jaja

: środa 15 kwie 2020, 12:23
autor: WOJAN OGARUSY
Super :) a może brąz od sosu sojowego ... ale wyglądają wspaniale!

Re: Czarne jaja

: środa 15 kwie 2020, 13:19
autor: kasiawro
Brąz od sosu i herbaty. Ja jeszcze te jaja rekomenduję do żurku - smakują w nim też fajnie.