Kapusta zasmażana - proszę o przepis
- aganowaczek
- Posty: 4360
- Rejestracja: poniedziałek 18 sty 2010, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Koziegłówki
Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Chodzi po mnie kapusta zasmażana, ale nigdy jej nie gotowałam. Wrzućcie proszę sprawdzone przepisy - obojętnie, czy z białej czy z kiszonej kapusty
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Białą szatkujesz na wiórki ( ja to robie nożem dość grubo) i obgotowujesz w osolonej wodzie..chwilę...jakies 5 minut
Odcedzasz , w rondlu szklisz cebulę dodajesz odcedzoną kapustę, podlewasz troszką wody i dusisz...drugie 5 minut. Dosalasz i dopieprzasz do smaku, dodajesz krople octu...( taką troszke większą kroplę) i zalewasz zasmażką zrobioną na następnej patelni....
Kiszoną przepłukujesz z kwasu i gotujesz...troche dłuzej niz 5 minut...odcedzasz, odciskasz, kroisz na drobno...i to samo co ze słodka tylko bez octu
Odcedzasz , w rondlu szklisz cebulę dodajesz odcedzoną kapustę, podlewasz troszką wody i dusisz...drugie 5 minut. Dosalasz i dopieprzasz do smaku, dodajesz krople octu...( taką troszke większą kroplę) i zalewasz zasmażką zrobioną na następnej patelni....
Kiszoną przepłukujesz z kwasu i gotujesz...troche dłuzej niz 5 minut...odcedzasz, odciskasz, kroisz na drobno...i to samo co ze słodka tylko bez octu
Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Co kraj to obyczaj, roznie kapuste taka przyrzadzaja.
Ja jako ze w tygodniu siedze w domu jestem tzw. kura domowa wiec i pichcenie na mojej glowie.
Ja robie tak jak w tym przepisie, wychodzi super. Polecam.
Pozdrawiam.
.
Ja jako ze w tygodniu siedze w domu jestem tzw. kura domowa wiec i pichcenie na mojej glowie.
Ja robie tak jak w tym przepisie, wychodzi super. Polecam.
Pozdrawiam.
.
Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Ja wrzucam do gara kapustę kiszoną, pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzybki
Zalewam wodą i gotuję aż kapusta będzie miękka.
Odcedzam z wody, chwilę smażę i dodaję łyżeczkę smalcu ze skwarkami.
Podobno robię pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszną
Czasami zanim wrzucę kapustę do gara to najpierw podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony z cebulką.
Jak cebula się zeszkli i boczek wysmaży to wrzucam kapustę i zalewam wodą.
Reszta jak wyżej
Najlepsza jest taka odsmażana na drugi, trzeci dzień a do tego ziemniaczki, kotlecik schabowy ... mniaaaam
Zalewam wodą i gotuję aż kapusta będzie miękka.
Odcedzam z wody, chwilę smażę i dodaję łyżeczkę smalcu ze skwarkami.
Podobno robię pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszną
Czasami zanim wrzucę kapustę do gara to najpierw podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony z cebulką.
Jak cebula się zeszkli i boczek wysmaży to wrzucam kapustę i zalewam wodą.
Reszta jak wyżej
Najlepsza jest taka odsmażana na drugi, trzeci dzień a do tego ziemniaczki, kotlecik schabowy ... mniaaaam
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13065
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Taką właśnie moja mama robi potwierdzam jest super. Ja lubię skromniejsze wydanie zamiast schabowego kiełbaskę z paletni i ziemniaczki
Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Kapusta kiszona(ok 1kg) do garnka, liść laurowy 3szt, ziele angielskie 6-7 ziarenek, zalać wodą, ale tak by kapusta była na wierzchu - czyli nie za duzo wody. Gotować, a w międzyczasie kawałek boczku, nie wiem ile to jest wagowo ale na oko objętościowo wielkości zaciśniętej pięści, pokroić w kostkę, wysmażyć na skwarki, wrzucić do tego dwie średnie lub jedną dużą, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy kapusta będzie półmiękka dodac do niej skwarki z cebulą i tłuszczem po czym "próżyć" - czyli gotować do miękkości bez przykrycia by odparowała woda. Odcedzanie powoduje, że kapusta jest mniej kwaśna gdyż smak wylewa się z wodą.
To jest przepis poznański . Taką kapustę robi się do zasmażanej kaszanki (przepis: przygotować skwarki z boczku i cebuli j/w, dodac kaszankę bez jelita - luzem- posypać obficie majerankiem, zasmażyć) z ziemniakami z wody
To jest przepis poznański . Taką kapustę robi się do zasmażanej kaszanki (przepis: przygotować skwarki z boczku i cebuli j/w, dodac kaszankę bez jelita - luzem- posypać obficie majerankiem, zasmażyć) z ziemniakami z wody
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
Poszatkować cienko kapustę słodką i wrzucić do rondla z szerokim dnem na rozgrzany olej i przesmażyć do chwili, aż kapusta zmięknie. Jeżeli zacznie się trochę przypalać to dodać trochę oleju (ew. 1 lub 2 łyżki wody, ale wody jak najmniej). Jak już dostatecznie zmięknie to można dodać kilka śliwek suszonych pokrojonych w paski.
W drugim rondlu rozgrzać olej i wrzucić kapustę kiszoną, uprzednio odciśniętą z soku (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna to należy ją trochę przepłukać). Podsmażać przez kilka minut.
Połączyć obie kapusty, dodać przesmażoną cebulkę z pieczarkami lub grzybkami suszonymi, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem lub lubczykiem. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
Jeśli chodzi o proporcje kapusty słodkiej do kiszonej to mi najbardziej odpowiada 2:1, ale może być inna np. pół na pół.
W drugim rondlu rozgrzać olej i wrzucić kapustę kiszoną, uprzednio odciśniętą z soku (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna to należy ją trochę przepłukać). Podsmażać przez kilka minut.
Połączyć obie kapusty, dodać przesmażoną cebulkę z pieczarkami lub grzybkami suszonymi, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem lub lubczykiem. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
Jeśli chodzi o proporcje kapusty słodkiej do kiszonej to mi najbardziej odpowiada 2:1, ale może być inna np. pół na pół.