Wypieki

Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Wypieki

Post autor: nulka »

kasiawro pisze:
nulka pisze: Bardzo trudno przekłada się kruchy placek z formy na deczkę i do pojemnika :mysl_1: Najlepiej jakby foremka miała zdejmowane boki .Ja mam zwykłą i przy przekładaniu się oczywiście pokruszył ,ale masą figową zebrałam go "do kupy" ;) Ten od Wilgi jeszcze suszę w piekarniku a potem zobaczymy czy się da przełożyć :mysl_1:
Ja już przy czytaniu przerażona jestem skomplikowaniem tego.
:) Może Ewcia zdradzi parę tajników :prosze_1:

Zastanawiam się jeszcze jaką polewę do figowego ,bo na razie goły i bosy :D a ten od Wilgi ma fajną kołderkę :)
Załączniki
cygański
cygański
figowy
figowy
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Wypieki

Post autor: nulka »

Wilga pisze:Cygańskiego nie da się bezpiecznie przełożyć, beza się pokruszy a masa wypłynie!
A ja w tym roku będę eksperymentować z figowo- śliwkowym na andrucie. Zobaczymy co się uda?
Nie byłabym sobą ,że i cygański i figowy są deczko zmodyfikowane przeze mnie ;)
W cygańskim są śliwki i figi :) a w figowym troszkę więcej fig ( podwójna porcja i fig i orzechów )

Wilga idziesz na łatwiznę z tym andrutem :D
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13065
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro »

Nie ma co zdradzać, nawet nie będą próbowała przyswajać :).
Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4790
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: miszakai »

kasiawro pisze:Nie ma co zdradzać, nawet nie będą próbowała przyswajać :)
Lubię to :) Ja nawet książki się zrzekam:) Może Marta A się skusi? ;) :jezyk:
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 17:04 przez miszakai, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3910
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Wypieki

Post autor: SARABANDA »

No szacun dla dziewczyn :szacun_1:
ja mam mały wybór, będzie keks bezglutenowy :placzek:
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
Ewka
Posty: 3817
Rejestracja: poniedziałek 03 sty 2011, 19:12
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Błonie

Re: Wypieki

Post autor: Ewka »

Nulcia, mam prostokątną formę z wyjmowanym dnem, tak, że wyjmowanie spodu mazurka jest bezproblemowe. Zwykle wierzch mazurka przyozdabiam lukrem cytrynowym, jest w przepisie, albo polewą z czekolady deserowej. Na polewach układam jeszcze połówki uprażonych migdałów.
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11868
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: Ania W »

nulka pisze: Wilga idziesz na łatwiznę z tym andrutem :D
Ja wprawdzie nie jestem fanem mazurków i nie robię, ale mam inne ciasta ala mazurkowe, które robię na spodach z pokruszonych ciastek i masła. Jestem zachwycona prostotą i wszechstronnością takich spodów :)
Jak można iść na łatwiznę o trzeba :)
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Wypieki

Post autor: hania »

nulka pisze: Wilga idziesz na łatwiznę z tym andrutem :D
Ale np ten śliwkowy, który ja robię jest lepszy na andrucie niż na cieście :niewka:
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Wypieki

Post autor: Wilga »

A jak się robi spody na pokruszonych ciastkach - można to jeszcze zapiec?, bo szukam fajnego spodu do sernika.
A kto już degustował cygański?, figowy widzę, ze też naruszony
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Wypieki

Post autor: Wilga »

Hania, a gdzieś znajdę Twój przepis? albo choć jakieś grubsze proporcje.
ODPOWIEDZ