Strona 1 z 1

Przepisy na grill

: środa 07 sie 2013, 07:06
autor: aganowaczek
No i ja standardowo proszę Was o przepisy na grill, bo oprócz kiełbasy i kaszanki to nie mam pojęcia jak przygotować np. karkóweczkę lub kurczaka :niewka: Że o jakichś warzywach nie wspomnę :niewka:

Re: Przepisy na grill

: środa 07 sie 2013, 07:44
autor: weszynoska
Kurczaka ( udka) oddziel od kości i zamarynuj ( wystarczy na 2-3 godziny w oleju z przyprawami.

Przyprawy jakie chcesz ale najlepszy jest z słodką papryką, solą , pieprzem i zgniecionym czosnkiem, plus jakas przyprawa do kurczaka z grilla...

Karkówkę kroisz na plastry ( ja rozbijam cienko tłuczkiem) i marynujesz najlepiej z dnia na dzień..tak samo w oleju z róznymi przyprawami ( trzeba eksperymentować)

a takiej kaszanki to pewnie nie jedliście :marzyc:

kaszankę w formie kiełbasek daję na folię aluminiową, obok garść kiszonej kapusty z kminkiem , odrobiną cukru i oleju- to zawijam w folię w całości i na jakieś 10-15 minut na grilla...trzeba co jakiś czas obracać

smak...nieziemski

Re: Przepisy na grill

: środa 07 sie 2013, 08:02
autor: KasiaR
Kaszankę z kapustą znam, polecam!
Znam jeszcze przepis na białą kaszankę, zawijam w folię z wędzonym boczusiem pokrojonym w kosteczkę i z cebulką w kosteczkę doprawioną ostrą papryką, pychotka
do każdej marynaty mięsnej dolewam trochę wina wytrawnego, mięsko dzięki temu kruszeje, jest bardziej soczyste
polecam piersi z kurczaka, zamarynować w oliwie z pieprzem solą majerankiem czosnkiem trochę winka lub przecieru pomidorowego
przepisów na warzywa grilowane nie znam :cry:

Re: Przepisy na grill

: środa 07 sie 2013, 09:52
autor: miszakai
Ja często grilluję cukinie albo kabaczki czy bakłażana - pokrojone w grube plastry, ze skórką, przyprawione ziołami i trochę w oliwie, żeby nie były suche. Można na tacce alu albo bezpośrednio(tak wolę). Dobra i szybko mięknie jest też papryka żółta - po prostu kawałki skrojone spore - też z oliwą i ziołami/przyprawami.

Karkówkę przyprawiam solą, papryką, z przetartym czochem, marynuję też w śliwowicy chociaz parę godzin. Dodaję trochę oliwy do marynaty, bo mięso potem jest wiórowate bez tego. I polewam w trakcie grillowania tą marynatą co została i piwkiem:)
Kaszankę, jak Beata, ładuję w folię z oliwą, przyprawami i cebulą. Kmin u nas nie przejdzie :)

Na pewno smaczny jest boczek ale tłusty jak suseł :nunu:

Aha, a w kiełbaski ponacinane ładuję świeże liście mięty.

Jeszcze ryby mi się przypomniały.
Świeżego pstrąga - tuszki wypatroszone - nacieram solą(też w środku), czosnkiem, ziołami. Kładę na kawałku folii osobno każdą rybę, dodaję oliwy, wina białego i ze 2 plasterki cytryny. Można pokrojony lub gałązkę koperku dla smaku. Zawijam takiego rulona trzymając w miarę w pionie, żeby się nie wylało wszystko i tak grilluję.

Picha.
Ja nie używam przypraw typu Vegeta czy przyprawa do kurczka czy do ryb.
Rybie niewiele potrzeba - sól, pieprz, zioła i czosnek czasami...