Strona 15 z 18

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 01 kwie 2013, 20:53
autor: weszynoska
hania pisze: Tylko skąd tego sandacza zdobyć :niewka:

na Sanie też bywają :piwko: ...w okolicach Soliny również :marzyc:

danie ...nieziemskie :zgoda: :marzyc_2:

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 01 kwie 2013, 21:33
autor: kasiawro
Też jestem pod wrażeniem tych grzybów... :mysl_1:
Czyli gotujecie je dopiero przed podaniem?

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 01 kwie 2013, 22:22
autor: ketrin
w wersji "do pieca" wyglada pysznie

Re: Dania obiadowe

: wtorek 02 kwie 2013, 09:31
autor: Wigro
kasiawro pisze:....
Czyli gotujecie je dopiero przed podaniem?
pieczemy i grzyby i ryby surowe,20 minut wystarczy, są potem kruche i soczyste

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 20 maja 2013, 19:55
autor: Ewka
no to dalej pod rybkę ;)

Karp nadziewany pieczarkami.

Karpia trzeba najpierw oczywiście złowić, w sobotę mój ojciec złowił na pobliskich stawach trzy, więc zrobiliśmy je wg sprawdzonego sposobu.
Karpie wypatroszyć, oskrobać, dokładnie wymyć i porządnie osuszyć. Z soli morskiej, pieprzu cytrynowego, świeżo zmielonego pieprzu białego i szczypty szafranu ucieram mieszankę przyprawową, którą od środka i z wierzchu nacieram każda rybkę. Tak natarte leżą w lodówce do następnego dnia.
A następnego dnia trzeba przygotować farsz. Do farszu potrzebne są pieczarki, posiekane i uduszone (muszą być wyduszone tak, żeby nie były zbyt mokre) dużo natki pietruszki, trochę bułki tartej, jajo, sól i pieprz czarny. Ja robię wszystko na oko i na smak, ale w farszu powinno być sporo pietruszki i powinien być porządnie pieprzny.
Farszem nadziewa się karpie i zaszywa im brzuszki. Trzeba też delikatnie ponacinać skórę zaszytego karpia, żeby potem łatwiej było dzielić na porcje. Układam rybę w brytfannie na papierze do pierczenia i każdą obkładam wiórkami klarowanego masła. I do piekarnika - ok. 2 kg. rybki muszą być w piecu ponad godzinę - 180 stopni z termoobiegiem. Kilka razy w trakcie pieczenia trzeba je polewać roztopionym masłem. Karp jest gotowy, kiedy się ładnie przyrumieni.
Smacznego!

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 20 maja 2013, 21:19
autor: Wigro
Zdjęcia przysyłają zamiast zaprosić.
Ślinka cieknie.
I jeszcze ten farsz , pieczarki, pietruszka, jajco - boskie, profesjonalny farsz do rybki.
Bym tylko posmarował miodem z wierzchu a sól może być grzybowa ( borowiki suszone ze solą).
A najważniejsze - ryba ma być z wody, a nie ze sklepu.
Jadę na ryby i też przyślę zdjęcia, sie postaram.

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 20 maja 2013, 23:10
autor: BasiaM
Tak nie można :zly2:
Człowiek nie ma ryb ani piekarnika a tu takie pyszności :zly3:

Ale możecie mi już zazdrościć swojej roboty chlebka i serów kozich :jezyk_3:

Re: Dania obiadowe

: wtorek 21 maja 2013, 10:54
autor: Ewka
Wigro pisze:Zdjęcia przysyłają zamiast zaprosić.
Ślinka cieknie.
Jadę na ryby i też przyślę zdjęcia, sie postaram.
Nie bądź... ;)
Następny karpik w Waszym towarzystwie...

A co do zdjęć tylko, to kto zaczał, hę?

Basiu kozich zazdraszczam z całego serca, bo uwielbiam :marzyc_2:

Re: Dania obiadowe

: sobota 01 cze 2013, 00:46
autor: BasiaM
Gołąbki w sosie pomidorowym :mrgreen:

Składniki:
Mięso mielone - 1kg
ryż - 1/2 szklanki lub 1 torebka
kapusta pekińska lub biała
2 jajka lub 3 jeśli są małe
koncentrat pomidorowy 200g
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka ... co kto lubi ;)

Ja używam kapusty pekińskiej. Jest bardziej miękka i szybciej się gotuje.

Obieramy liście kapusty
IMG_1326.JPG
Następnie parzymy je chwilę we wrzątku, żeby zmiękły
IMG_1329.JPG
Mięso mieszamy z przyprawami, całymi jajkami i ugotowanym wcześniej ryżem
IMG_1328.JPG
Wyciągamy liście kapusty i nakładamy na nie mięso
IMG_1332.JPG
Mięso zawijamy w liście w tzw. kopertę i zawiązujemy nitką, aby nie rozpadło się podczas gotowania
IMG_1331.jpg
IMG_1334.JPG
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki.
Lekko zalewamy rozrobionym z wodą koncentratem pomidorowym
IMG_1335.JPG
Pierwszą warstwę gołąbków przykrywamy liśćmi i znów lekko zalewamy koncentratem
IMG_1336.JPG
Układamy kolejną warstwę gołąbków
IMG_1337.JPG
... i znów zalewamy koncentratem ...
IMG_1338.JPG

Re: Dania obiadowe

: sobota 01 cze 2013, 00:49
autor: BasiaM
cd

Całość przykrywamy liśćmi kapusty
IMG_1339.JPG
Zalewamy ...
IMG_1340.JPG
i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie i mięso ugotowane
IMG_1342.JPG
Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym zrobionym z wywaru, w którym gotowały się gołąbki zagęszczonym śmietaną :mrgreen:

Smacznego :piwko: